www.dvasrca.com

Jeka Isusova - Echo of Yeshua

STRANICA ZA PROMICANJE KRŠĆANSKIH VREDNOTA

Papa Pavao VI.: Crkvi nikada neće biti slobodno proglasiti dopuštenim ono što nije dopušteno

Prenosimo neke citate iz enciklike Humanae Vitae pape Pavla VI.

 

(18) Može se predviđati da svi možda neće lako prihvatiti ovu predanu nauku: previše ima glasova – umnoženih modernim sredstvima propagande – koji se razilaze s glasom Crkve. Crkva, koja se ne čudi što je, slično svome božanskome Osnivaču, postavljena kao „znak protivljenja“, ne propušta zbog toga sebi naloženu dužnost da poniznom čvrstinom propovijeda čitav moralni zakon, i naravni i evanđeoski…
…I nikad joj neće biti slobodno da proglasi dopuštenim ono što nije dopušteno zbog svoga unutarnjeg i nepromjenljivog protivljenja istinskom dobru čovjeka.
Braneći neokrnjenost bračnog morala, Crkva zna da pridonosi uspostavi istinski ljudske civilizacije…

(22) Sve što u modernim sredstvima društvenog saobraćanja vodi k uzbuđivanju sjetila, ka razuzdanom načinu života, kao i svaki oblik pornografije ili raspuštenih priredbi – sve to mora izazivati otvoreno i jednodušno protivljenje svih na kojima leži briga oko napretka civilizacije i obrane najvažnijih dobara ljudskog duha. Uzaludno bi bilo pokušati da se ova izopačenja opravdaju navodnim umjetničkim i znanstvenim razlozima ili pozivati se na slobodu što su je na ovom području ostavile javne vlasti.

(23) Vladama, koje su prve odgovorne za zajedničko dobro i tako mnogo mogu učiniti za očuvanje morala, kažemo: ne dajte da se sroza ćudorednost vaših naroda; ne mirite se s time da se u obitelj, tu osnovnu stanicu države, putem zakona unose postupci koji se protive naravnom i božanskom zakonu.

(28) Ljubljeni sinovi svećenici, vi ste po svom pozivu savjetnici i duhovni vođe pojedinaca i obitelji i sada se s povjerenjem obraćamo vama. Vaša je prva zadaća – da bez ikakve dvosmislenosti izlažete nauku Crkve o braku. U vršenje svoje službe vi budite prvi koji će dati primjer odane, unutarnje i vanjske poslušnosti crkvenom Učiteljstvu. Takva je poslušnost – vi to dobro znate – obavezna ne samo zbog navedenih razloga nego još više zbog svjetlosti Duha Svetoga kojom se posebno nadareni pastiri Crkve radi izlaganja istine. Znate također da je nadasve važno, radi mira savjesti i jedinstva kršćanskog naroda, da se na području morala i dogme svi pokoravaju Učiteljstvo Crkve i govore istim jezikom. Stoga vam iz svega srca ponavljamo žarki poziv velikog apostola Pavla: „Zaklinjem vas, braćo, imenom našega Gospodina Isusa Krista da svi budete složni; da ne bude među vama raskola; već da budete sjedinjeni u istom osjećanju i istoj misli“

(30) Draga i časna braćo biskupi, s Vašim svećenicima, sa žarom i bez predaha radite na zaštiti ženidbe i naglašavanju njezine svetosti,kako bi ona bila sve više proživljavana u svu svojoj ljudskoj i kršćanskoj punini.

Papa Pavao VI., Humanae vitae