www.dvasrca.com

Jeka Isusova - Echo of Yeshua

STRANICA ZA PROMICANJE KRŠĆANSKIH VREDNOTA

UZMI I ČITAJ - fra Ivo Pavić

NOVA KNjIGA

Dr. sc. Ivo Pavić, OFM

Držeći duhovne obnove i seminare u župi i po cijelom svijetu, uvidio sam kod katolika nedostatak zanimanja za Bibliju ili Sveto pismo. Zbog toga sam počeo više proučavati Bibliju, poučavati druge, govoriti im o važnosti čitanja Biblije i njegovanja bliskog prijateljstva s njom...

 

 

Zamjećujem kako mnogi katolici na duhovnim obnovama i seminarima rado kupe knjigu, krunicu, medaljicu, škapular ili neki drugi nabožni predmet, a Bibliju samo rijetki.

Naravno, reći će kako Bibliju upijaju na Misi, kod slavljenja ostalih sakramenata, pri molitvi Časoslova, na biblijskim i molitvenim susretima, župnim katehezama, na vjeronauku...

Sve je to točno, ali je isto važno  osobno imati svoju Bibliju, redovito je čitati i proučavati, tako da ona postane dio čovjekova bića, njegov život.

Sama nas Biblija potiče da se posvetimo njezinu čitanju i proučavanju (usp. 1 Tim 4, 13) i hvali one koji "danomice istražuju Pisma" (Dj 17, 11).

Sv. Augustin prvo se razumski uvjerio u istinitost kršćanstva, ali nije odmah mogao slijediti Krista. Tada je čuo glas anđela koji ga je uputio na Sveto pismo riječima: Tolle lege! - "Uzmi i čitaj!" To je naslov  i ove moje knjige. Želim svima reći riječima anđela da uzmu Bibliju i da je čitaju. Davno je napisao zaljubljenik u Sveto pismo sv. Jeronim: "Ljubi Sveto pismo i vječna će istina tebe ljubiti. Ljubi ga, i ono će ti služiti. Časti ga, i ono će te primiti u naručje!" Onaj tko ga bude čitao i proučavao, vidjet će čudesa u svome životu.

Zahvaljujem svima koji su mi pružili dragocjenu pomoć u pisanju i izdavanju ove knjige. Svima koji je čitaju, neka bude svjetiljka u noći tako da mogu reći sa psalmistom: "Tvoja riječ nozi je mojoj svjetiljka i svjetlo mojoj stazi" (Ps 119, 105).

Dr. sc. Ivo Pavić, OFM (Iz uvoda knjige)

 

Polog vjere u Svetom pismu do nas je došao kao tisućljetno platno s utisnutim likom Isusa Krista, Spasitelja. Ogroman je to tekst satkan od bezbroj niti. Dužni smo sljedećem naraštaju prenijeti cjelovito platno da se ima u što odjenuti jer Pismo kaže: "zaodjenite se Isusom Kristom" (Rim 13, 14). Ova knjiga vas moli nemojte to platno krojiti po vašoj mjeri, nemojte iščupati iz njega niti jednu nit  da se sačuva sveto lice Kristovo.

Dr. sc. Marica Čunčić

 

Izvanredno potrebna knjiga za naše vrijeme. Potiče na veću ljubav prema Božjoj Riječi i na autentičnu biblijsku vjeru koju Crkva otpočetka ispovijeda.

Mons. Marinko Miličević