Idi i ne griješi više

Idi i ne griješi više”, to nije bila samo Isusova zapovijed ženi grešnici da postane bezgrešna, već je to bilo i očitovanje dostupnosti sile kojom je mogla pobjeđivati.

   Božja volja nije uvijek da živimo na brdu. Božja je volja da uvijek živimo u pobjedi. Tek kad noć postane tamna, zvijezde počinju sjati. Život pobjede uvijek ima više slave u dolini nego život pobjede na brdu. Kad iz učenja Riječi vidimo naume našega nebeskog Oca, naš se život počinje prilagođavati božanskom planu te bolje razumijemo put kojim nas vodi.

Neprekidno iskustvo gorskih vrhunaca postalo bi duhovna monotonija, a kao takvo, bilo bi krajnje opasno. Svoj bismo položaj uzimali zdravo za gotovo, a sredstva milosti odbacili za život duhovne ravnodušnosti. Tijekom godina moje službe, mnogim sam ljudima postao pravi ispovjednik. Ponekad je to bilo priznanje grijeha sa svom njegovom tragedijom. Hvala Bogu, čak ni u takvim slučajevima riječ zlobne kritike nije sišla s mojih usana. Naprotiv, pokušavao sam slijediti duh moga Spasitelja koji je rekao: “Niti ja te ne osuđujem”, a onda je, izlijevajući pred grešno srce rijeku svoje milost, rekao: “Idi i ne griješi više.”

Neka drugi propovijedaju svoje poruke osude, a ja ću naviještati poruku pomirenja. Prečesto nam zraka u očima našega brata izgleda poput truna.

Tako je bilo i kad nam je Isus dao praktičnu lekciju kako da se bavimo grešnicima i njihovim grijehom. On palaču od bjelokosti nije ostavio s toljagom osude. Da bi spasio pala čovjeka, došao je s ispruženim, molećivim rukama. Nije mogao držati toljagu jer je dizao i nosio zalutale ovce do vrata ovčinjaka.

Dopustite mi isto tako reći da kad je rekao: “Idi i ne griješi više”, to nije bila samo zapovijed ženi grešnici da postane bezgrešna, već je to bilo i očitovanje dostupnosti sile kojom je mogla pobjeđivati. Od toga trenutka nadalje, opraštajući Krist bio joj je svedostatan. Od toga trenutka, Spasitelj kojega je našla postao joj je i više nego dovoljan.

Zbog toga sam zahvalan Bogu da kako godine prolaze, moja poruka nije ružna osuda s propovjedaonice samopravednosti, već Radosna vijest o pomirenju objavljena s govornice božanske ljubavi.

 

Autor: Charles S. Price