OGANJ LJEVAČEV

„…Pročistit ću ih kao što se pročišćuje srebro, iskušat’ ih kao što se srebro iskušava, i on će zazivati ime moje, a ja ću mu se odazvati; i reći ću: ‘Moj je to narod!’ a on će reći: ‘Jahve je Bog moj!’“

Zah 13,9

 

Jednom prilikom, prema svom običaju, nekoliko gospođa sastalo se proučavati Bibliju. Čitajući treće poglavlje knjige proroka Malahije, naišle su na slijedeće stihove:

„…I doći će iznenada u Hram svoj Gospodin koga vi tražite
i anđeo Saveza koga žudite. Evo ga, dolazi već – govori Jahve nad Vojskama.
Ali tko će podnijeti dan njegova dolaska i tko će opstati kad se on pojavi?
Jer on je kao oganj ljevačev i kao lužina bjeliočeva.
I zasjest će kao onaj što topi srebro i pročišćava …“

 
Malahija 3,1-3

Bile su zbunjene. Pitale su se što ti stihovi znače u odnosu na Božju prirodu i karakter.

Jedna od gospođa se ponudila, do sljedećeg sastanka, saznati više o procesu pročišćavanja srebra. Istog tjedna nazvala je ljevača srebra i dogovorila sastanak s njim kako bi ga gledala dok radi. Nije spomenula ništa o razlogu njezine radoznalosti.

Dok je gledala ljevača kako drži komad srebra iznad vatre dobila je objašnjenje da se pri pročišćavanju srebro mora držati  u sredini vatre gdje se postiže najviša temperaturu. Time se postiže  spaljivanje sve nečistoće.

Gospođa je pomislila kako ponekad Bog čovjeka drži u vatri, upravo u središtu najviše temperature. Razmišljala je o stihu:

„I zasjest će kao onaj što topi srebro i pročišćava …“

Potom je pitala ljevača srebra je li istina da on mora sjediti ispred vatre cijelo vrijeme dok se odvija proces čišćenja. Čovjek je odgovorio da ne samo da mora sjediti pokraj vatre, cijelo vrijeme dok drži srebro, nego dok god je srebro u vatri on mora netremice gledati u njega.  Jednostavno zato što bi predugo zadržavanje srebra u vatri  značilo njegovo uništenje. Drugim riječima, ako ne bi pažljivo pazio na srebro i ako bi ono ostalo samo trenutak duže u vatri, plamen bi ga uništio.

Gospođa je šutjela na trenutak, a zatim je upitala: „Kako znaš kada je srebro u potpunosti pročišćeno?“ On joj se nasmiješio i odgovorio: „Oh, to je jednostavano. Kad vidim svoj lik kako se ogleda u njemu tada znam da je srebro potpuno čisto“.

Ako danas osjećate toplinu vatre iskušenja, sjetite se da niste sami i ostavljeni. Bog bdije nad vama. On vas drži svojom rukom i ima svoje oči nad vama i to sve dok u vama, kao u pročišćenom srebru, ne ugleda svoj lik.

Nepoznati autor