Otvoreno pismo ministrici Divjak o slikovnici „Moja dugina obitelj“

Nakon što je “udruga” ‘Dugine obitelji’ objavila kako je napravila prvu hrvatsku slikovnicu o istospolnim obiteljima kako bi približili široj javnosti tu vrstu obitelji čija se objava očekuje 18. siječnja, javnosti se obratila i udruga Vigilare s otvorenim pismom ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak, koju prenosimo u cijelosti:

“Poštovana ministrice Divjak,

u javnosti se pojavila informacija da će udruga „Dugine obitelji“ 18. siječnja predstaviti prvu slikovnicu o tzv. istospolnim obiteljima na hrvatskom jeziku. Slikovnicu spomenuta udruga planira donirati vrtićima i školskim knjižnicama diljem Hrvatske.

Budući da smatramo kako je riječ o akciji iza koje se krije jasna političko-ideološka agenda, molimo Vas da nam odgovorite na nekoliko pitanja.

1.       Hoćete li dozvoliti ulazak ove sporne literature u hrvatske vrtiće i škole?

2.       Smatrate li da je za hrvatsku djecu dobro da se u odgojno-obrazovnim ustanovama distribuira literatura koja nema odobrenje stručnih tijela?

3.       Hoće li ravnatelji moći odbiti ovakvu donaciju i hoće li Vaše ministarstvo stati iza njih u potencijalnim tužbama za „diskriminaciju“?

4.       Smatrate li da bi roditelji trebali imati pravo glasa o tome hoće li se njihovo dijete u nastavi služiti ovom slikovnicom?

5.       Je li, po Vašem mišljenju, primjereno da udruge civilnog društva samoinicijativno u vrtiće i škole dostavljaju literaturu koju bi se onda potencijalno koristilo u nastavi? Ovo nas pitanje posebno zanima zato što Vigilare također vrijedno radi na odgojno-obrazovnim sadržajima za djecu i mlade koje bismo rado donirali vrtićima i školama diljem Hrvatske,” navodi se u pismu udruge Vigilare.

Kako se navodi na njihovoj stranici udruga Dugine obitelji okuplja LGBTIQ parove i pojedince koji imaju djecu, žele imati djecu ili se samo žele informirati o izazovima i lijepim stranama planiranja obitelji.  Kako navode neki od medija u planu je prijevod navedene slikovnice na nekoliko jezika te njezina podjela u školama i vrtićima.

Izvor: http://vigilare.org/

 

 

PISANO JE, LEVITSKI ZAKONIK:

Ako bi muškarac legao s muškarcem kao što se liježe sa ženom, obojica bi počinila odvratno djelo.

Lev 20, 13a

 

Ne lijegaj s muškarcem kako se liježe sa ženom! To bi bila grozota.
Da nisi legao ni s jednom životinjom – od nje bi postao nečist. Žena ne smije stati pred životinju da se s njom pari. To bi bila krajnja opačina.

Ničim se od toga nemojte onečišćavati! Ta svim su se tim onečišćavali narodi koje ja ispred vas tjeram. I zemlja je postala nečista. Zato ću kazniti njezinu opačinu, i zemlja će ispljuvati svoje stanovnike. Vi pak držite moje zakone i moje naredbe: ni jedne od tih opačina nemojte počinjati – ni vi ni stranac koji među vama boravi. Sve je te zloće počinjao svijet koji je bio u toj zemlji prije vas te je zemlja postala nečista. Neće li, ako je učinite nečistom, zemlja ispljuvati i vas kako je ispljuvala narod koji je bio prije vas? Jest, svi koji bi počinili bilo koju od tih zloća bit će odstranjeni iz svoga naroda. Zato držite moje zapovijedi; nemojte se podavati ni jednome od onih odvratnih običaja što su se održavali prije vas; tako se njima nećete onečistiti. Ja sam Jahve, Bog vaš!’«

Lev 18, 22 – 30