poruka krizmanicima, njihovim roditeljima i kumovima

ŠTO CRKVA OČEKUJE OD VAS KAO PRAVIH I POTPUNIH KRŠĆANA TE KAKO SE TREBATE PONAŠATI KAO SVJEDOCI EVANĐELJA

   Dragi krizmanici, 

uskoro ćete primiti darove Duha Svetoga koje je sam Isus obećao. Duh Sveti kojeg primate u sakramentu Svete potvrde dat će vam dodatnu snagu i ispuniti vas svjetlom za bolji kršćanski život kako biste bolje razumjeli sve ono što vam je Bog objavio.

Crkva vas poziva da posvetite ovo vrijeme svog rasta, da posvetite put na koji nakon Krizme krećete.

U nutrini svakog od vas zasijat će se jedno sjeme – sjeme koje treba rasti i dozrijevati. Bog živi u vama i djeluje u vašim životima. U vašoj nutrini On raste iz dana u dan potiho ali nezaustavljivom snagom sve dok vaš život ne postane jedno veliko stablo. No, da bi to sjeme raslo, potrebno ga je njegovati, kao što se njeguje i obrađuje bilo koja druga sjemenka.

Dragi krizmanici, postoje neke zamke, koje nakon Krizme, kroz život morate izbjegavati. Ja znam, a i vi znate da neki od vas više neće dolaziti na svete mise sve do svoga vjenčanja.  Isto tako, nakon vjenčanja možda nećete dolaziti u crkvu sve do krštenja svog prvog djeteta.

Želim vam poručiti: NEMOJTE TAKO ČINITI!

Bježite od te vrste lijenosti i nezainteresiranosti. Ovom prigodom obraćam se i vašim roditeljima i kumovima jer možda i među njima postoje oni koji se nisu ispovijedali od svog vjenčanja ili od krštenja prvog djeteta pa sve do sada.

Dok rastete, Bog vam poklanja svoje darove. On vam daruje svoju milost. No, od tih darova ništa neće izrasti bez vaše suradnje, bez vašeg rada, truda i napora, bez vaših zalaganja, znoja, žrtve i odricanja.

Župa koja svake godine ima barem tridesetak krizmanika ne može se požaliti da nema suradnika; da nema katehete, volontere Caritasa ili članove u zborovima. Ako do toga dođe, da sve to jednoga dana nedostaje, onda bi se svaka osoba koja je krizmana trebala dobro zapitati – kako to dozrijeva sjeme koje je posijano u meni?

Želim vam kazati i ono što mi sada navire u misli, zapravo, želim vam dati savjet:

na dan vaše Krizme, dok djelitelj moli nad vama, vi u tišini, zazovite Duha Svetoga i zatražite od Boga sve darove i plodove koje trebate u životu. Više niste djeca, morate toga biti svjesni.

Također, i svi mi koji smo već primili Krizmu, u istom trenutku, smijemo i trbamo zamoliti  Duha Svetoga da nam pokaže darove koji su u nama, koje smo primili.

Nemojte zaboraviti taj trenutak molitve, ne dozvolite si da pasivno i uzaludno prođe taj milosni čin. Molim vas, dobro zapamtite da ste tražili darove Duha Svetoga i molite da oni rastu u vama.

No nikako nemojte tržiti darove koji će služiti samo vama već tražite one darove koje ćete koristiti i za služenje drugima. Tako čineći, u poniznosti i molitvi, iz dana u dan, iz godine u godinu, primijetit ćete kako ti darovi rastu i dobivaju plodove u službi bližnjima, cijeloj Crkvi, a i u vašem osobnom duhovnom formiranju.

Dakle, hrabro samo, zasučite rukave i od sada živite ponosno i sretno kao pravi odrasli kršćani.

Nakon svoje Krizme, krenite i cijeli život zauzimajte se da u vama raste ono što ćete primiti; darovi Duha Svetoga.

I nikada nemojte zaboraviti da je vjera dragocjena kao svjetlo! Nitko ne užiže svjetiljku da je stavi u zakutak ili pod posudu, nego je stavi na svijećnjak da oni koji ulaze vide svjetlost.

Želim da vam ovo svjetlo obasjava put vašeg života.

 

Autor: vlč. Noudeviwa Leon Sagbohan,